PARINTI
Mica Unire -sărbătorită la Şcoala Gimnazială
În fiecare an, pe 24 ianuarie, românii cu mic cu mare, sărbătoresc Mica Unire. La 24 ianuarie 1859, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această tactică a faptului împlinit, hotărârea politicienilor români sfida decizia Marilor Puteri. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova(5 ianuarie) şi Ţara Românească (24 ianuarie) au devenit un singur stat. După doi ani, administraţia lui Cuza a unificat instituţiile, iar Unirea devenea una reală.
Mica Unire a fost sarbatorită și de elevii claselor I A, II A, IIIA, IIIB,IIIC,IIID,IIIE, IV C. Activitatea ,,Unirea-un vis împlinit" din cadrul Proiectului ,,Pasi spre viitor" a fost coordonată de dna inv Alina Raizu si dna bibl. Vasilescu Cecilia și s-a desfasurat in sala de biblioteca a Scolii Gimnaziale ,,Ștefan cel Mare"Vaslui. Cu aceasta ocazie elevii si-au verificat in cadrul unui concurs cunostintele dobandite. Au realizat panouri, au recitat poezii si au cantat.
DETALII
 
Cum sa-ti faci copilul sa iubeasca scoala?
Mai devreme sau mai tarziu, toti parintii sunt nevoiti sa se confrunte cu aceasta problema: copilul vine acasa si spune raspicat "Urasc scoala!" apoi incepe sa se razvrateasca impotriva a orice este legat de studiu. Fie ca i se intampla chiar de la gradinita, scoala primara sau mult mai tarziu, la liceu, oricarui copil ajunge la un moment dat sa i se para ca invatatura si scoala sunt o corvoada.

Cum pot oare parintii sa-si ajute copii sa pastreze dragostea de carte pe parcursul tuturor ciclurilor educationale? Cheia este, spun pedagogi si parintii care s-au confruntat cu copii-problema, sa te implici in viata scolara a copilului tau fara sa te axezi foarte mult pe invatat, cel putin la inceput.

Copiii, cel putin la inceput, sunt foarte dornici sa invete sa citeasca, sa scrie, sa memoreze. Aceste abilitati trebuie insa dezvoltate in timp. Treaba ta ca si parinte este sa-ti ajuti copilul sa asocieze scoala cu un loc fericit. Unor copii le este greu sa dezvolte o atitudine pozitiva in legatura cu scoala, din moment ce aceasta presupune o multitudine de provocari noi - sa nu mai fie cu parintii sau bunicii toata ziua, sa aiba colegi noi, sa invete lucrui noi. Iata cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca aceste provocari, fie ca e prescolar sau licean:
 
1. Fii punctual
Nu este usor sa ajungi mereu la timp, dar merita sa faci acest efort pentru copilul tau, mai ales daca este si prima zi de scoala. Copilul sau adolescentul se poate simti in plus, stingher, daca toti colegii lui sunt deja in clasa, asezati in banci si el abia atunci intra. Toti ochii vor fi atintiti asupra lui iar asta nu este o senzatie prea confortabila! In cazul in care copilul abia incepe clasa intai, ar fi indicat chiar sa ajungi mai devreme, pentru a-i oferi posibilitatea sa se acomodeze cu noul mediu inainte sa intre in clasa.
Si pentru a-l lua de la scoala trebuie sa fii punctual. Daca va trebui sa stea singur asteptandu-te in timp ce colegii lui isi imbratiseaza fericiti parintii, s-ar putea panica imediat. Acest sentiment negativ se va rasfrange ulterior asupra scolii, care nu va mai fi perceputa drept un loc fericit.

2. Pleaca atunci cand trebuie
O parte importanta a "curriculei" copilului care tocmai a inceput scoala este sa invete sa se simta bine si in siguranta in clasa chiar si atunci cand parintii nu sunt cu el. Il poti ajuta doar daca inveti sa-ti tii sub control propriile emotii, inerente oricarei despartiri mai lungi de copil.
De multe ori, teama fata de scoala a unui copil este alimentata de anxietatile parintilor. Daca te vede ingrijorat, el ar putea decide ca scoala nu este un loc sigur, preferand sa stea acasa tocmai pentru a te proteja. Desi este greu sa pleci atunci cand copilul plange dupa tine, nu uita ca el trebuie sa invete si singur sa aiba incredere in invatatorii si profesorii lui.

3. Fa echipa buna cu profesorii
Daca scoala a inceput cam abrupt pentru copilul tau, este destul de simplu sa dai vina pe profesori. Aceste acuzatii se vor intoarce insa impotriva ta, chiar daca si profesorul isi are partea lui de vina. Daca se va simti pus la zid, profesorul va riposta iar asta este contraproductiv pentru copil.
Poti aborda profesorul intr-o maniera lipsita de agresivitate spunandu-i ca-ti faci griji pentru copilul tau si intrebandu-l cum puteti remedia problema impreuna. Profesorii se simt bine atunci cand vad ca parintilor le pasa de situatia scoala a copiiilor lor si nu le critica metodele de predare. Mai poti alerta profesorul si daca simti ca fiul sau fiica ta are probleme cu colegii de clasa. Unii copii ar putea sa ascunda la scoala faptul ca sunt loviti sau sicanati de catre colegi, dar sa se planga in legatura cu asta cand ajung acasa. Daca asa stau lucrurile, invatatorul sau dirigintele este singurul care poate lua masuri impotriva colegilor recalcitranti.
 
4. Discuta cu copilul tau
Pentru a construi o relatie puternica intre casa si scoala, trebuie sa stii in permanenta ce se petrece in clasa copilului tau. O discutie de maxim 15 minute poate fi de folos. Nu uita ca unii sunt foarte entuziasti si sporovaiesc ca niste vrabiute, iar altii raspund cu foarte placidul "Nimic" la intrebarea "Ce ai facut azi la scoala?".
Majoritatii copiiilor nu le place sa fie chestionati, sa se simta ca la un interogatoriu, mai ales daca ziua nu a fost prea grozava sau au luat o nota mica. De aceea este bine sa incepi intr-o maniera relaxata cu intrebari marunte si nevinovate de genul "Te-ai jucat cu colegii pe afara?", "Ati avut muzica in pauza?", "Ti-ai mancat desertul?". Doar dupa ce se instaureaza o atmosfera de ralaxare, poti aborda teme mai spinoase cum ar fi o nota mica sau nu stiu ce bataie cu colegul de banca.

5. Faceti lectiile impreuna
Orice materie sau tema reprezinta un bun prilej de a-ti invata copilul sa gandeasca, sa tina tina minte, sa faca conexiuni logice si sa teoretizeze anumite informatii. Toate acestea reprezinta bazele unei educatii sanatoase. De exemplu, o plimbare prin natura il va ajuta sa-si fixeze in minte cunostintele de botanica, o vizita la gradina zoologica il va aduce aproape de animalele exotice din cartea de zoologie, o drumetie ii va da posibilitatea sa si vada muntii despre care tocmai a invata si tot asa. Daca ti se pare greu sa pui in practica toate aceste activitati din cauza timpului limitat sau a banilor, te poti folosi de internet sau de tot felul de carti si atlase, in care sa gasiti impreuna lucruri inedite care sa le completeze pe cele invatate la scoala. (by roportal.ro)
 
Orar Structura anului scolar

   Scoala Gimnaziala "Stefan cel Mare" Vaslui  © 2014 - 2020 by tesalut.ro
CONTACT       ADMIN